dimarts, 15 d’abril del 2008

Una història de Catalunya



La foto és del Port de Cadaqués amb barques de vela llatina. En la més gran oneja una senyera.





Comentari del llibre de Jesús Mestre i Godes
Breu història de Catalunya
Edicions 62
Colecció: Llibres a l’abast, número 315
Barcelona, 1998


L’autor, nascut a Barcelona el 1925, ha escrit més d’una desena de llibres de temes històrics. Malgrat que és un especialista en els càtars, en aquesta obra desenvolupa al llarg d’onze capítols i un epíleg la història del nostre territori, i la dels seus habitants, des dels primers pobladors fins a la restauració de la Generalitat el 20 de març de 1980. L’objectiu de Jesús Mestre, tal com escriu en la cloenda, és el de “Despertar l’interès cap a un coneixement aprofundit del nostre passat.”

L’obra aconsegueix il·lustrar el lector, amb estil prou planer i narratiu, dels esdeveniments i fets claus de la nostra història, com diu l’autor, “resseguint el gavadal d’informació escrita”. Els autors de referència per a Jesús Mestre són: Josep Ma. Salrach i Josep Termes; sense oblidar Abadal, Santiago Sobrequés, Pierre Vilar, Ferran Soldevila, el gran Josep Fontana, Jordi Nadal i Paul Preston. Aquesta llista d’historiadors permetrà al lector interessat ampliar els coneixements en cada una de les etapes que han marcat la construcció de Catalunya i que han determinat les seves relacions amb altres territoris ibèrics, i també amb la Mediterrània, Europa i Amèrica.

El llibre de Mestre, molt recomanable, és un bon exemple de tractat de divulgació històrica, que ens aporta els fonaments adequats d’informació per entendre el passat, i el present, de Catalunya amb moltes i molt acurades referències bibliogràfiques.