dilluns, 9 de juny del 2008

Qui tem el canvi climàtic?


Noves aportacions sobre el zenit de l'era del petroli


El passat 21 d’abril publicava, en aquest blog, un article sobre els efectes del canvi climàtic. Allà concloïa que molt abans del temut canvi climàtic arribarà l’esgotament dels recursos hídrics i energètics, sobretot el petroli barat, què pel que sembla ja s’ha acabat per sempre.

Ahir la TV3, en el seu magnífic programa “30 minuts”, va emetre un aclaridor reportatge sobre el tema de l’esgotament dels pous petrolífers mundials. Malgrat les meravelles de sofisticada enginyeria, que permeten obtenir el petroli del subsòl marí amb broques, que foraden horitzontals a 3000 metres de fondària des d'enormes plataformes flotants, l’obtenció del petroli és cada cop més difícil i més car. L’evidència és que els pous tradicionals s’esgoten i produeixen menys i els nous, que són d’inferior qualitat i producció, no donen a l’abast. En aquesta situació d’escassetat s’afegeix l’augment sense control de la demanda, en part per la incorporació al sistema productiu dels països emergents.

El resultat és el que un expert va dir en el programa de TV3: El petroli s’esgotarà d’aquí a pocs anys (la producció pot haver arribat ja a un volum inferior a la demanda). Però, en el millors dels casos cap responsable social, ni els polítics, ni els directius de les grans corporacions, han previst cap alternativa a la frenada sobtada en el flux de la saba negra vital per l’economia mundial. Sense voler ser catastrofistes els experts avisen: Els polítics que pensaven que la fi de l’era del petroli no la viurien s’han equivocat. Cal pensar i posar en pràctica, urgentment, polítiques econòmiques i energètiques de recanvi. La dependència dels combustibles fòssils és un problema sanitari. El planeta drogaaddicte dels hidrocarburs no té camells perquè els camps de cultiu de la droga s’han esgotat i no hi ha mercaderia per traficar. Caldrà que algú torni a rescriure allò de: La catàstrofe que ens amenaça i com combatre-la.

NOTA: Tant la imatge d'aquest article com altres opinions relacionades amb el tema les trobareu en un reportatge de la UB clicant aquí. Llàstima que sigui una mica antiquat.