dimecres, 5 de novembre del 2008

Infantesa de John Maxwell Coetzee


Autor: John M. Coetzee
Títol: Infantesa. Escenes de la vida a províncies.
Editorial: Edicions 62, Barcelona 2006
Col·lecció: Les millors obres de la literatura universal (segle XX), no. 166
Traducció: Dolors Udina
175 pàgines

Acabo de llegir aquest llibre, que és el primer volum de l’autobiografia de l’autor i premi Nobel de Literatura de l’any 2003. Nascut a Sud-àfrica (Ciutat del Cap, 1940) ha obtingut nombrosos premis de prestigi per la seva obra literària: novel·les, assaig...

En aquesta obra Coetzee relata la seva infantesa en la Sud-àfrica anterior del 1950, en un món de profundes diferencies i discriminacions racials i religioses: blans i negres, també entre cristians, jueus i protestants; i sobretot lingüístiques: entre els qui parlaven anglès i els parlants d’afrikaans (llengua derivada dels antics pobladors d’origen holandès) Coetzee explica com va ser acollit en una escola dels maristes, quan la seva família va traslladar-se de Worcester a Ciutat del Cap, a la pàgina 143 diu així:

Del que s’assabenten llavors ell i la mare és que a Ciutat de Cap les diferents classes de persones van a diferents escoles. St. Joseph, si no per a la classe més baixa, sí que és per a la segona més baixa.

M’ha agradat molt llegir aquest llibre, ple d’al·lusions a la pròpia infantesa i a la dificultat per triar entre les disjuntives morals a que la vida ens aboca. Tot plegat deixa un gran interès per llegir la segona part d’aquesta autobiografia que us recomano a tots.