diumenge, 26 d’abril del 2009

Pirates


Abde Wale Kadhir és el noi, de 16 anys, que apareix a la foto amb un somriure de resignació. Du la mà embenada després que el mariner Zahid Reza, de 41 anys, la hi destrossés amb un punxó. La imatge correspon a la seva arribada als EUA on serà jutjat per pirateria. La pel·lícula, segons les agències i els diaris, va passar com segueix:

- El 8 d’abril, dia del 85 aniversari de la nostra Rosario, el Maersk Alabama carregat amb 17.000 tones d’ajut humanitari i amb 19 tripulants va ser assaltat per pirates somalis a l’Índic.

- Era el primer vaixell nord-americà assaltat per pirates en les costes de Somàlia. Allà han estat atacades 120 naus en el 2008 i ja són més de 70 des del gener d’enguany. Quinze naus i 300 ostatges segueixen apressats en ports al nord de Somàlia.

- A primera hora del matí del dia 8 l’home de la foto i tres més armats amb pistoles i fusells d’assalt AK-47 pujaven a la coberta del vaixell. Entre ràfegues i crits van exigir la presència de tota la tripulació a coberta. Seguint instruccions del capità la tripulació s’havia atrinxerat a la sala de màquines, després de parar els motors, tallar l’energia per aturar la nau i enfonsar la llanxa ràpida dels delinqüents.

- Sense ventilació, sufocats durant hores, sentiren un tret en la coberta. La bala havia passat fregant l’orella del mariner mecànic Reza, el següent tret li llevaria l’orella o la vida si no revelava l’amagatall del seus companys. “Digues on són o et mato” va cridar-li el somali de la foto.

- El mecànic dirigí el somali a la sala de màquines. Allà un altre mariner va saltar sobre l’africà. Reza aprofitant la confusió va esquinçar amb un punxó la mà del segrestador, el qual va ser ràpidament immobilitzat per altres membres de la tripulació.

- Els capturadors del jove pirata oferiren bescanviar-lo pel capità del Maersk Alabama, Richard Philips, a mans de tres pirates, tots ells en un bot de salvament del vaixell. No van arribar a cap acord. L’objectiu eren els dos milions de dòlars del rescat.

- Sense acord, el cap del pirates ordenà: “Anem-nos-en”. La llanxa de salvament s’allunya amb els tres pirates i l’ostatge Philips.

- Entretant un destructor dels EUA, i un avió van arribar a la zona amb forces especials i del FBI. Van reprendre el contacte amb el segrestadors. El divendres 10 d’abril, desesperat per l’amenaça d’un llarg segrest el capità Philips es va llençar a l’aigua en un intent d’arribar a les escales del destructor, però diverses ràfegues de fusell sobre el seu cap el van fer retornar al bot dels pirates.

- Aleshores el mar s’havia enfurismat i els pirates impacients, a crits, demanaven els diners del rescat. S’apropava la nit i la tensió arribava a nivells màxims.

- Tres tiradors d'Infanteria de Marina, amb dispositius de visió nocturna, van situar-se en posició en el destructor USS Brainbrige, a 50 metres de l’objectiu. Els tres premeren el gallet simultàniament i tots tres encertaren en el cap de cada un dels pirates.

- El clans de Puntlandia rendiren honors al seus morts amb un gran banquet de cinc camells sacrificats, mentre el cap pirata Abdi Kolis jurava revenja.

Aquesta és només una de les moltes històries de fets protagonitzats per tribus ancorades en èpoques anteriors a Crist, però dotades amb les més modernes tecnologies, subministrades per màfies i un entorn de mitjancers, advocats, informadors, etc. que també es beneficien d’aquest pròsper negoci. Sorprenent és, també, la història del segrest del superpetrolier Sirius Star. Imagineu la catàstrofe que ocasionaria l’impacte d’un projectil de llençagranades en el casc d’un vaixell de quasi 300 metres de llargària carregat de petroli pèrsic. Els vuit assaltants del Sirius Star van prendre in situ els més de dos milions d’euros del rescat, però cinc van morir ofegats quan retornaven al cau, això sí, tots ells amb 150.000 euros embolicats amb plàstic a les butxaques i ben desfet el futur somiat de prínceps de les mil i una nits.

Fonts: El País, Le Monde Diplomatique i altres publicacions periòdiques.