divendres, 27 de novembre del 2009

Qüestió d'hortalisses



Primer de tot haig d’explicar la foto: Aquesta darrera setmana de novembre una platja andalusa acull, al menys 10 milions de quilos de cogombres, de la varietat holandesa, els quals han estat abocats pels agricultors productors de la coneguda cucurbitàcia fins ara destinada a l’elaboració d’amanides. Els productors expliquen que han decidit aquesta dràstica mesura de pressió davant la forta caiguda dels preus. Els paguen entre tres i vuit cèntims d’euro el quilo quan a ells els costa produir-lo quaranta cèntims.

Semblant és el problema de les patates, les olives, el raïm; o dels productes originats per la ramaderia. Recordem, també, els recents aldarulls del pagesos a Reus. I és que quan el comerç al detall el controlen unes poques empreses el perill per aquest estratègic sector productiu, abans dèiem primari, és enorme. La pressió sobre el productors pot arribar a escanyar-los de tal manera que els elimini. Ara que la indústria tradicional està desapareixent i el turisme cau només ens falta acabar amb els pagesos i ramaders.

Ja ho veieu, encara que com a consumidors sembli afavorir-nos la competència entre grans detallistes, per abaixar els preus, el procés pot arribar a conseqüències desastroses i irreversibles pel conjunt de l’economia estatal.