diumenge, 21 de febrer del 2010

Un tragicòmic familiar


Títol original: Fun Home. A Family Tragicomic
Autora: Alison Bechdel
Edició catalana: La Magrana
Barcelona, 2008
Traducció: Librada Piñero
234 pàgines


Ha estat una sorpresa inesperada, un còmic diferent, impactant, d’aquells que desperten un fraternal sentiment vers l’autora per desvetllar el que ha estat sempre evident, però que sovint els arrelats convencionalismes pretenen ocultar.

És una excel·lent obra gràfica, i alhora és un relat autobiogràfic que commou. Alison Bechdel ens mostra la vida quotidiana en tota la seva bellesa i amb tota la seva tragèdia. Per a ella les relacions personals i familiars, són el fils que basteixen la nostra vida, en lluita constant, interior, per ser com cal: lliure, responsable, respectuós amb les llibertats i els drets del altres; però sobre tot per ser fidel a sí mateixa, amb les complexitats i problemes que comporti aquesta exigència. En casos extrems les dificultats poden ser enormes fent que alimentem el tigre negatiu fins arribar a una fugida sense retorn...

Recordo aquí els escrits de Sèneca que ens alertaven dient: Qui vulgui sortir dels camins fressats trobarà l’oposició ferotge de ramat. Però, també és veritat el següent: Qui no fa el seu camí per temor al què diran està malbaratant els seus dies de vida.