dimecres, 12 de gener del 2011

Artístic tractament de residus


Les activitats festives del solstici d’hivern m’han distret d’omplir aquest blog amb entrades que tinguin un xic interès, cosa que vull fer si més no per conservar el costum d’escriure i de passada aprendre. Haig de dir que entre festes i compromisos socials vaig trobar temps per mirar la televisió.

Una d’aquestes passades nits van emetre per un dels canals de TDT la pel·lícula d’animació Wall-E. No l’havia vist en el moment de ser projectada comercialment en els cinemes; ara penso que en una bona sala de projecció l’espectacle ofert per Pixar-Disney amb aquesta producció hauria de ser magnífic i del tot recomanable. Desafortunadament me’l vaig perdre. Una molt notable animació, no tant sols és excel·lent la part gràfica, els elements tridimensional, els enquadraments, els fons, els ambients; també la música, els diàlegs no verbals, els gestos significatius... Una veritable obra d’art.

Però, com deia aquell poeta enginyer referint-se a la poesia:”(la poesía) no puede ser sin pecado un adorno”. Els autors de Wall-E han fet de la seva obra, una obra mestra, un crit de denúncia contra el maltracte que els humans estem infligint al planeta i a la mare Natura. Wall-E és un robot alimentat per energia solar programat per recollir i apilar residus, que treballa de sol a sol aixecant enormes torres de deixalles en un món inhabitable per a qualsevol forma de vida tret d'escarabats i paneroles. La història i les imatges sovint són de un gran realisme: des de la textura rovellada del protagonista, la posició del sol i les ombres segon l’hora del dia, la pols ambiental, fins i tot la capa de satèl·lits i deixalla espaial en òrbita al voltant de la terra i molts més detalls que us cal descobrir per vosaltres mateixos, és clar: en cas de que no hàgiu tingut la sort d’haver-la vist. També és digne d’anàlisi la relació afectiva de Wall-E amb EVE.

El missatge principal de Wall-E, embolcallat de belles imatges, és: Vigileu el que feu amb el planeta perquè fàcilment esdevindrà inhabitable... Doncs, això.

Fitxa:
Títol: Wall·E (Batalló de neteja)
Direcció i guió: Andrew Stanton
País: EUA, 2008
Producció: Pixar
Distribució: Disney
Duració: 98 min.
Guanyadora d’un premi “Oscar”