dimecres, 9 de març del 2011

Esposes i tirans


El post anterior, m’ha fet recordar una història que descriu la vulnerabilitat de la dona, indefensa davant els poders establerts, inclosa fins i tot la institució matrimonial.

En un blog en castellà he trobat el següent text: “... Según se cuenta, Zeus buscó a Hera por todo el mundo conocido cortejándola sin éxito. Hera sólo se apiadó de él cuando se disfrazó de cuco enlodado y lo calentó tiernamente contra su pecho. En ese momento Zeus volvió a adoptar su forma verdadera, la violó, y ella se vio obligada a casarse con él por vergüenza...”

També la pel·lícula Solas de Benito Zambrano (que comentaré un altre dia) ens mostra aquest tipus de marit i pare que exerceix el poder absolut, tirànic, sobre l'esposa i fills; és l’home que arribat el cas acabarà degollant la dona que vol fugir de la seva opressió. Aquest que segueix és també una biografia trista, és el relat que ens va explicar molts anys enrera un ancià al nens del veïnat asseguts en un portal al seu voltant en una tèbia nit d’estiu.

La Maria –ens deia l’home de blancs cabells amb la veu modulada pel singular accent propi del seu poble referint-se a una veïna viuda mare de sis fills: quatre homes i dues noies, tots casats i amb fills-, la Maria és una dona excel·lent, ha patit molt a causa del seu marit, era un jugador que malbaratava el diners familiars jugant-se’l a les cartes, i emborratxant-se amb altres amigots i fatxendes. Abans de casar-se la Maria era una noia educada i de família mitjana que tenien vinyes i un petit negoci; estava mig compromesa amb un estudiant de dret que vivia en una ciutat allunyada un centenar de quilòmetres d’on vivia la Maria. Aquest xicot va acabar malament, després de prendre una cocció d'estramoni, quan va saber que la Maria s’havia de casar amb un altre, el que va ser el seu marit. Aquest va ser l’Eduard, jugador, busca-bregues, tot i sabent que la Maria estava compromesa amb un altre home una nit xafogosa d’agost va pujar, enfilant-se pel tronc d’un vell gessamí, fins la finestra oberta del dormitori de la Maria, ella per no donar un escàndol va tractar, sense èxit, de fer baixar l’Eduard que amb eufòria etílica la va violar allà mateix. La Maria es va veure obligada a casar-se amb ell per vergonya. L’Eduard va arribar a embarassar-la sis cops fent-la sofrir una amarga vida plena de patiments.


...-