dimecres, 7 de març del 2012

El castell ambulant


El passat diumenge a la nit, durant la treva entre dues crisis de la síndrome de Ménière que m’ha atacat inesperadament després de trenta anys de dur-la en estat letàrgic, vam visionar l’excel·lent pel·lícula “El castell ambulant” de l’anomenat Disney japonès, Hayao Miyazaki.

És un film d’animació d’extraordinària qualitat gràfica, on cada fotograma és una meravella de filigrana en els detalls. Sorprenents són les imatges de l’interior del castell, els exteriors dels pobles, la botiga i taller de confecció de barrets de senyora, les textures; també el mobiliari, les màquines fantàstiques, el palau reial i les muntanyes. Tot plegat resulta una acuradíssima obra de dibuix, increïblement ple d’objectes; tants que no poden ser captats en una simple visualització, com passa amb el laberint (o cova) on es refugia Howl, l’amo del castell ambulant, fixeu-vos en les parets del lloc per accedir on ell descansa.

Això fa una obra cinematogràfica molt agradable de contemplar; però hi ha més, entre històries i esdeveniments fantàstics, amb estètiques del segle XIX, els temes que tracta Hoyao Miyazaki són la inutilitat de les guerres que sempre comporten atrocitats vers els innocents. També hi trobareu referències a la senectut, al perdó dels qui ens ocasionen greuges, i moltes més lectures que enriqueixen aquesta pel·lícula japonesa d’animació.

Fitxa:
Títol (anglès): Howl’s moving castle
Direcció: Hayao Miyazaki
País: Japó
Any: 2004
Duració: 119 min
Gènere: Animació, fantasia.
Personatges: Sophie, Howl, La Bruixa de les Landes, Calcifer, Marko, Suliman...
Guió: Hayao Miyazaki (De la novel·la de Diana Wynne Jones)
Producció: Toshio Suzuki
Música: Joe Hisaishi
Fotografia: Okui Atsushi
Muntatge: Takeshi Seyama
Direcció artística: Yôji Takeshige i Noboru Yoshida


...-