dijous, 3 de maig del 2012

Envellir d'historieta dibuixada

Ha arribat a les meves mans el còmic de Paco Roca Arrugas. L'autor, nascut a València el 1969, el va publicar en el 2007 en l'editorial basca Astiberri, però la popularitat d'aquesta novel·la gràfica ha crescut amb l'adaptació a film d'animació feta l'any 2011 i que va arribar a ser candidata a presentar-se als premis Òscar de 2012. 

Tal com explica Paco Roca, a la contraportada interior del volum, les historietes que ens mostra dibuixades en 100 pàgines són fruit de les experiències reals de les seves visites a residències d'ancianitat, també del casos reals de pares i avis dels seus amics, veïns... El dibuix sobre paper setinat està fet amb gran precisió i netedat; no tant elaborats com els paisatges i els ambients dibuixats per Jiro Taniguchi, però són vinyetes molt acurades, on el color és disposat amb extrema elegància i equilibri visual. El missatge de text en cada vinyeta està reforçat i ple de sentit al magnificar-se amb la imatge que ens presenta l'autor que tant pot correspondre al món real o a l'imaginari, fruit de la senilitat, dels records i del deteriorament mental dels ancians. 

L'obra és una magnífica crònica dels nostres dies, de com arribem a la senectut, que malgrat alguns pensin que és cosa prou coneguda i de mal gust parlar-ne se n'ha de parlar. Penso com molts del crítics d'Arrugas, què l'han tractat tant elogiosament, i de forma merescuda com demostren la diversitat de premis que ha rebut, que el tema de l'envelliment, de les malalties senils o simplement el fet de fer-se gran no ha de passar d'amagat a la societat. La generació que actualment viu empresonada a les residències catalanes (un de cada cinc interns viu lligat tot el dia) són milers d'homes i dones que han treballat totes les hores del dia, sovint sense remuneració econòmica, per construir partint de zero el món de "benestar social" que ara comença a desballestar-se sobre els seus propis néts: joves, i no tan joves, que foren nodrits entre cotons i ara són adults desorientats, aturats o amb treball precari destinats, si no hi posen remei aviat, a ser només consumidors de pantalles diverses.


Títol: Arrugas
Autor: Paco Roca
Editat per: Astiberri Ediciones
Bilbao, 2007
Col·lecció: Sillón Orejero
Color, 104 pàgines.
ISBN: 978-84-96815-39-1


-Premio Nacional del Cómic 2008
-Premi al millor guió d'autor espanyol del 2007 en el XXVI Saló Internacional de Còmic de Barcelona
-Premio a la millor obra de autor espanyol del 2007 en el XXVI Saló Internacional de Còmic de Barcelona
-XXXI premi Diario de Avisos 2008 al millor guió d'historieta realista
-Premi Gran Guinigi a la millor historia llarga del Festival de Lucca 2008 (Itàlia)
-Premis Dolmen de la crítica 2008 al millor guió
-Premis Dolmen de la crítica 2008 a la millor obra
-Premi Expocómic 2008 a la Millor Obra Espanyola
-Premi del Ministeri de Cultura de Japó 

-L'adaptació cinematogràfica ha estat dirigida per Ignacio Ferreras i produïda per Perro Verde Films, s'ha alçat amb els Goyas a la millor pel·lícula d'animació i al millor guió adaptat.


...-