dimecres, 23 de gener del 2013

Una novel·la de fil i agulla


Amb motiu del dia de reis d'enguany la nostra neboda Sara ens va agraciar amb la novel·la de María Dueñas, "El tiempo entre costuras". No voldria revelar la trama de l'obra, només comentaré que va de les peripècies d'una brillant modista, filla de soltera, que va aprendre l'ofici directament del saber fer de sa mare a Madrid. La noia protagonista, Sira Quiroga, arriba a l'edat de pensar en formar una família quan el destí li trasbalsa la vida, separant-la de sa mare i duent-la un futur d'aventures i neguits entre el nord del Marroc i Lisboa; al voltant del serveis secrets britànics, l'aixecament i triomf militar contra la segona república i la segona guerra mundial.
 
El relat, sovint escrit com un trepidant guió cinematogràfic, ens passeja per Tetuan, l'antiga capital del Protectorat Espanyol al Marroc, entre fils, sedes, tafetans, setins, guipurs, embastades de fils fluixos, patrons en paper i molt de glamour.
 
El lector s'hi trobarà enganxat per la intriga pròpia de les novel·les de contraespionatge barrejada amb les intimitats dels alts mandataris del poder en l'Europa dels primers anys quarantes i adobada amb amors, traïcions i tèrbols negocis on surt l'entranyable tungstè. Sí, entranyable per aquells que l'hem fet servir en forma de carbur en pastilles anomenades de widia, forma abreujada de l'alemany "wie diamant", (dur) com el diamant. De passada ens refresca la memòria amb fets històrics de crua realitat.

Autora: María Dueñas
Títol: El tiempo entre costuras
Editat per Planeta, Madrid, 2009
Col·lecció: Temas de hoy
Edició Booket 2012
Pàgines: 639


...-