dimecres, 23 de novembre del 2016

L'honorabilitat del Samurai



Regirant les prestatgeries de cinema a la biblioteca municipal he trobat "The Hidden Blade" del nostre comentat director japonès Yôji Yamada. Realitzada l'any 2004, la pel·lícula va rebre diversos premis essent una més de les que el director ha dedicat al tema del declivi del Japó medieval contraposat i doblegat pel món modern, importador de normes i valors occidentals, que s'imposà allà a mitjans del segle XIX.

Ambientada al 1861, quasi contemporània als fets que narra Pérez Galdós en "La de Bringas". Ambdues històries mostren en comú la fi d'una època, on la corrupció política taca l'administració de l'estat i determina la vida dels protagonistes. No acaben aquí les semblances; però, deixant de banda les misèries de la Rosalía Pipaón en el Madrid cortesà el film de Yamada és impecable, perfecte, lluny dels clàssics films de lluites interminables. És una tendra història d'amor platònic. Una història en defensa de l'honorabilitat i de la responsabilitat davant del compromís, fins la mort si cal; on no hi ha lloc per a la rendició sota la injustícia; on la consigna és; honorabilitat o mort. Especialment ben feta és l'escena del duel, que ens recorda els films del més pur estil western.

Si cau a les vostres mans el DVD no deixeu de esmerçar poc més d'un parell d'hores en gaudir d'aquesta obra ben feta, subtil, bella i que ens reconcilia amb un món de valors que cada cop són més rars, com ara l'honradesa política, el joc net i el respecte incondicional al compromís.


*  *  *  *  *

Títol original: Kakushiken, Oui no Tsume (The Hidden Blade)
Títol castellà: La espada oculta
Actors: Masatoshi Nagase, Tokako Matsu, Hidetaka Yoshioka, Yukiyoshi Ozawa
Any: 2004
Duració: 132 min.
País: Japó
Director: Yôji Yamada
Guió: Yôji Yamada, Yoshitaka Asama
Història original de Shûhei Fujisawa 
Música: Isao Tomita
Fotografia: Mutsuo Naganuma
Premis: Acadèmia japonesa de cinematografia i Berlín



...